فهرست مطالب

علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی - سال سی و یکم شماره 4 (پیاپی 106، زمستان 1400)

فصلنامه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی
سال سی و یکم شماره 4 (پیاپی 106، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/17
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مریم نیک بخت، بهین امیدی*، محمدعلی اموزگار، کیومرث امینی صفحات 367-376
    سابقه و هدف

    استرپتومایسس یکی از مهم ترین میکروارگانیزم‎ های پروکاریوتی است که متابولیت های ثانویه آن‏ها خواص ضدمیکروبی و ضدسرطانی بالایی دارند و سه چهارم آنتی بیوتیک‎ها توسط این باکتری‎ها تولید می‎شوند. یافتن ترکیبات موثر جدید از این میکروارگانیسم‏ها می‏تواند راهگشا در درمان سرطان‏ها هم باشد. هدف از این مطالعه، جداسازی و غربالگری استرپتومایسس های هالوفیل یا هالوتولرنت از خاک غار نمکی گرمسار بود که توانایی تولید متابولیت‎هایی با خاصیت سمیت سلولی برعلیه رده سلولی سرطان پستان انسان (MCF-7,IBRC C10082) دارند.

    روش بررسی

    جداسازی استرپتومایسس ها از نمونه خاک به روش سریال دایلوشن انجام شد و بر روی استارچ کازیین آگار با 15% Nacl کشت داده شدند. برای شناسایی جدایه‎ های استرپتومایسس بررسی میکروسکوپی و ماکروسکوپی و حضور دی آمینوپایملیک اسید (DAP) در دیواره سلولی آن‎ها  انجام شد. اثر ضد سرطانی با استفاده از روش MTT ارزیابی شد و جهت شناسایی استرپتومایسس ها منتخب تعیین توالی 16SrRNA انجام شد. 

    یافته ها

    متابولیت‏های ثانویه دو جدایه استرپتومایسس کاهش 50% در غلظت µg/mL200 در برابر سلول‎های سرطان پستان انسان MCF-7 را نشان دادند. تجزیه و تحلیل مولکولی نشان داد که جدایه های انتخاب شده Streptomyces sp.2 100 % شباهت به koyangensis  Streptomyces  و sp.25 Streptomyces 4/95% شباهت به tunisiensis  Streptomyces  داشتند.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که متابولیت‎های ثانویه Streptomyces sp.2  و sp.25 Streptomyces دارای اثر سمیت سلولی علیه رده سلولی سرطان پستان انسان MCF-7 هستند و متابولیت تولید شده توسط آن‎ها می‏تواند گزینه ای برای تحقیقات بعدی و ارایه درمان موثرتر با عوارض جانبی کمتر در درمان این بیماری باشد.

    کلیدواژگان: استرپتومایسس، هالوفیل، سرطان پستان
  • پگاه پورمند، مهناز قمی*، جواد حسینی صفحات 377-387
    سابقه و هدف

    ایماتینیب، به عنوان مهارکننده تیروزین کیناز، در درمان سرطان هایی مانند لوسمی لنفوبلاستی استفاده می شود. دوز داروهای ضد سرطان نقش حیاتی در بقای بیماران دارد. به همین دلیل، نمونه های پلاسما و ادرار بیمار باید برای اطمینان از اطلاعات لازم در مورد سمیت دارو به دست آید. در این مطالعه، کاربرد میکرواستخراج مایع و مایع پراکنده و مایع پراکنشی برای استخراج مقدار ایماتینیب در نمونه های آبی قبل از تعیین کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) مورد ارزیابی قرار گرفت. 

    روش بررسی

    داروی هدف از نمونه های آبی با 11=pH (فاز دهنده) به یک حلال استخراج (n-octanol) در محلول پراکنده (استون) به عنوان یک فاز گیرنده استخراج شد که در محلول نمونه پراکنده شد. به منظور دستیابی به کارایی بالای استخراج، اثرات متغیرهای مختلف بر بهره وری استخراج، با استفاده از روش تاگوچی مورد بررسی و بهینه سازی شد. متغیرها عبارت از pH فاز دهنده، نوع حلال استخراج، نوع حلال پراکنده، سرعت، زمان استخراج و دمای استخراج بودند.

    یافته ها

    شرایط مطلوب آزمون عبارت از pH فاز دهنده (11)، نوع حلال استخراج (n-octanol)، نوع پراکنده (استون)، سرعت چرخش (500rpm)، زمان استخراج (45 دقیقه)، و درجه حرارت (65 درجه سانتی گراد) بودند.

    نتیجه گیری

    روش توسعه یافته ساده، سریع، حساس و مناسب برای تعیین مقدار ردیابی ایماتینیب در نمونه های آبی است.

    کلیدواژگان: کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا، میکرواستخراج مایع- مایع پراکنده، ایماتینیب
  • مریم سعیدی، فاطمه روح الله* صفحات 388-396
    سابقه و هدف

    از عوامل مهمی که در پاتوژنز آلزایمر نقش دارد، فرایندهای التهابی است که از طریق اختلال در بیان سایتوکاین های التهابی ایجاد می شود. برای کاهش این فرآیندها و مهار عملکرد برخی از سایتوکاین های التهابی از ترکیبات دارویی مختلف استفاده     می شود. پروپولیس خاصیت ضدالتهابی و آنتی اکسیدانی دارد. در این پژوهش تاثیر پروپولیس بر میزان بیان ژن اینترلوکین -1 β (IL-1β) در موش های مبتلا بررسی شد.

    روش بررسی

    42 سر موش بزرگ آزمایشگاهی ویستار نر در چهار گروه کنترل، شم، آلزایمر و گروه دریافت کننده داروی پروپولیس طبقه بندی شدند. برای القای بیماری از اسکوپولامین استفاده شد. اسکوپولامین در نمک (NaCl 0.9٪)در غلظت 2/0 میلی گرم در کیلوگرم حل شد و به صورت صفاقی تزریق شد. پروپولیس نیز بعد از آماده سازی در سه غلظت 15، 20 و 25 میلی گرم بر کیلوگرم استفاده شد. ارزیابی تغییرات سلولی بافت مغز از طریق لام های هیستوپاتولوژی و تاثیر پروپولیس بر بیان تغییرات ژن اینترلوکین-1 بتا با Real-Time PCR انجام شد. 

    یافته ها

    در بررسی هیستوپاتولوژیکی، تغییرات سلولی در گروه تیمار شده با اسکوپولامین نسبت به گروهای کنترل و شم مشهود بود اما باگروه دریافت کننده پروپولیس  مشابه بود و تفاوت مورفولوژی درسازمان دهی سلول ها مشاهده شد. نتایج روش Real-Time PCR نشان داد، بیان ژن IL-1β در گروه تیمار شده با پروپولیس در مقایسه با گروه آلزایمر اختلاف معنی داری  دارد (05/0>p) دارد.

    نتیجه گیری

    پروپولیس با کاهش بیان IL-1β می تواند به عنوان کاندید دارویی در درمان بیماری آلزایمر در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: بیماری آلزایمر، پروپولیس، اینترلوکین-1بتا، موش های ویستار
  • نیدا جمالی رئوفی*، مطهره زینی وند، فهیمه علیزاده، ثریا مهرابی صفحات 397-405
    سابقه و هدف

    مغز در مواجهه با عوامل محرک باعث ایجاد تغییر در نورون ها و تولید عوامل شیمیایی و سایتوکاین های پیش التهابی می شود و التهاب عصبی مزمن به بروز اختلالات شناختی و بیماری های نورودژنراتیو می انجامد. مطالعه حاضر به بررسی اثر استیل ال کارنیتین بر اختلالات شناختی و سلولی منتج از التهاب القا شده به وسیله لیپوپلی ساکارید (LPS) با تاکید بر مسیرmTor  در هیپوکمپ موش صحرایی نر پرداخت.

    روش بررسی

    در این مطالعه برای ایجاد مدل التهابی شناخت از LPS با دوز 500 μg/kg حیوان و برای بررسی اثر استیل ال کارنیتین نیز از سه دوز 30، 60 و 100  mg/kg  در رت های دریافت کننده LPS استفاده شد. رفتار  اجتنابی غیر فعال برای بررسی یادگیری و حافظه، روش های بیوشیمیایی و مولکولی برای میزان mTOR  و AKT p- و فاکتورهای التهابی استفاده شد. 

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد که استیل ال کارنیتین در مدل التهابی ناشی از ترزیق درون صفاقی LPS،  به صورت وابسته به دوز موجب بهبود حافظه غیرفعال اجتنابی شد. همچنین با مهار التهاب نورونی از طریق کاهش بیان IL-6 و IL-1B و افزایش میزان mTOR  و AKT p- توانست از مرگ نورون های هیپوکامپ جلوگیری کند.

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد که استیل ال کارنیتین می تواند موجب کاهش اثرات مخرب لیپوپلی ساکارید شود که به نظر می رسد از طریق افزایش میزان mTOR  و AKT باشد.

    کلیدواژگان: التهاب عصبی، لیپوپلی ساکارید (LPS)، حافظه، استیل-ال-کارنیتین
  • مینا آقاصفی، زهرا طهماسبی فرد* صفحات 406-412
    سابقه و هدف

    استافیلوکوکوس اوریوس یکی از باکتری های پاتوژن است که با فاکتورهای ویرولانس نظیر توکسین ها و پپتیدها می تواند غشاء سلول های میزبان را هدف قرار دهد. در این تحقیق میزان فراوانی ژن های همولیزین آلفا، بتا و دلتا در استافیلوکوک اوریوس های مقاوم به آنتی بیوتیک های جدا شده از نمونه های ادرار و زخم بیماران مورد ارزیابی قرار گرفت.

    روش بررسی

    در این مطالعه 100 جدایه استافیلوکوکوس اوریوس مقاوم به آنتی بیوتیک (تتراسایکلین، پنی سیلین، جنتامایسین، کوتریموکسازول، توبرامایسین و سیپروفلوکساسین) از نمونه های زخم و ادرار بیماران مراجعه کننده به آزمایشگاه های تشخیص طبی به کمک تست های تشخیصی جداسازی شد. سپس حساسیت آنتی بیوتیکی آنها به روش دیسک دیفیوژن بر اساس جدول CLSI تعیین شد. بعد از بررسی MIC و MBC نمونه ها، کشت تک کلنی برای نمونه ها انجام گرفت و با استفاده از کیت تجاری، DNA آنها استخراج شد. با طراحی پرایمر های اختصاصی، ژن های همولیزین آلفا، بتا و دلتا در نمونه ها تکثیر شدند و نتایج حاصله با آزمون های آماری تحلیل شد. 

    یافته ها

    در جدایه های استافیلوکوکوس اوریوس بیشترین مقاومت در برابر کوتریموکسازول با 63 % و بیشترین حساسیت به پنی سیلین با 53 % دیده شد. بین مقاومت به آنتی بیوتیک های تتراسایکلین و کوتریموکسازول و سن رابطه آماری معنی داری دیده شد و همچنین سیپروفلوکساسین در زنان مقاومت بیشتری نسبت به مردان نشان داد. فراوانی ژن های همولیزین در hla  91 %، hlb 96 % وhld  99 % مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد آنتی بیوتیک پنی سیلین با 53% حساسیت، کاندید بهتری نسبت به سایر آنتی بیوتیک هاست و فراوانی زیاد ژن های همولیزین باید به عنوان یک نگرانی مهم در جامعه پزشکی در نظر گرفته شود..

    کلیدواژگان: آلفاهمولیزین، بتاهمولیزین، دلتا همولیزین، استافیلوکوکوس اورئوس
  • رضا رحیمی مقدم، علیرضا علمیه*، محمدرضا فدائی چافی صفحات 413-424
    سابقه و هدف

    تمرین ورزشی می تواند موجب بروز التهاب و فعالیت نوتروفیل ها شود. نوتروفیل ها حاوی آنزیم میلوپراکسیداز هستند که عملکرد اصلی آن تولید گونه های واکنش پذیر اکسیژن است. همچنین، فعالیت بدنی می تواند باعث بهبود عملکرد ایمنی و فعالیت آنتی اکسیدانی شود. بنابراین هدف تحقیق حاضر، مطالعه فعالیت نوتروفیل ها، تغییرات میلوپراکسیداز و ظرفیت تام آنتی اکسیدانی مردان میانسال سالم شرکت کننده در فعالیتهای ورزش همگانی و افراد بدون تمرین بود.

    روش بررسی

    بیست نفر آزمودنی تمرین کرده (سن 94/2 ± 85/53 سال، نمایه توده بدنی [BMI] 6/1 ± 47/25 کیلوگرم بر مترمربع) و 17 نفر بدون تمرین (سن 83/2 ± 17/54 سال، BMI 12/1 ± 83/27 کیلوگرم بر مترمربع) در این مطالعه شرکت کردند. آزمودنی ها تست اصلاح شده بروس را به عنوان مدلی از تمرین فزاینده انجام دادند. نمونه های خونی قبل، بلافاصله بعد و یک ساعت پس از پایان تست دریافت شدند. 

    یافته ها

    تفاوت معنی داری در مقادیر نوتروفیل های گروه تمرین کرده مشاهده شد. گروه بدون تمرین افزایش معنی دار میلوپراکسیداز را نسبت به گروه تمرین کرده تجریه کرد. هر دو گروه تفاوت معنی داری در ظرفیت تام آنتی اکسیدانی داشتند و گروه تمرین کرده به طور معنی داری از سطوح بالاتری از ظرفیت تام آنتی اکسیدانی برخوردار بود.

    نتیجه گیری

    شرکت منظم در فعالیت های ورزش همگانی می تواند باعث بهبود عملکرد نوتروفیل ها، کاهش میلوپراکسیداز و افزایش ظرفیت تام آنتی اکسیدانی مردان میانسال سالم شود و ممکن است به طور بالقوه سرعت زوال تدریجی سیستم ایمنی ناشی از افزایش سن را کند کند.

    کلیدواژگان: فعالیت ورزش همگانی، نوتروفیل، میلوپراکسیداز، ظرفیت تام آنتی اکسیدانی
  • علی زارع جوشقانی، علیرضا برادران رفیعی، فرهاد ادهمی مقدم* صفحات 425-431
    سابقه و هدف

    Optimized روش رایجی است که در آن ابیراهی های رده بالا توسط دستگاه در بیمار القا می شود. هدف از انجام این مطالعه بررسی میزان ابیراهی های رده بالا القا شده خارج از کنترل جراح و تاثیر آن بر نتایج بینایی بعد از عمل کراتکتومی فوتورفرکتیو (PRK) بود.

    روش بررسی

    در کارآزمایی بالینی Before and after treatment، تعداد 24 بیمار شامل 48 چشم وارد مطالعه شدند. برای کلیه بیماران قبل و 6 ماه بعد از عمل اورب اسکن، اندازه گیری ابیراهی های چشمی، قرنیه و اسفریسیتی با توپولایزر ارزیابی شد. 

    یافته ها

    بیماران شامل 8 مرد و 16 زن با میانگین سنی 5±29 سال بودند. ابیراهی های کلی رده بالای چشمی پس از عمل افزایش پیدا کرد و بین ابیراهی های قرنیه ای و چشمی رده سوم و چهارم زرنیکه قبل و پس از عمل تفاوت معنی داری مشاهده نشد. ابیراهی کروی قرنیه ای و چشمی افزایش یافت. میانگین آسفریسیتی قبل و بعد از عمل مشابه بود. همچنین رابطه معنی داری بین مقدار اکی والان اسفر و ابیراهی های رده بالای کل و ابیراهی کروی یافت شد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج مطالعه حاضر، پس از عمل اختلالات انکساری چشم بیمار بهبود می یابد، ولی با القای ابیراهی های رده بالا به حالت ایده ال و بدون اختلال نمی رسد، هرچند سبب بهبود رفرکشن می شود که بر کیفیت بینایی بیماران اثرگذار است. با توجه به یافته های موجود به نظر می رسد روش optimized علی رغم برتری بر روش مرسوم کماکان موجب القای ابیراهی های رده بالا و تغییر آسفریسیتی از حالت prolate به oblate می شود.

    کلیدواژگان: عمل PRK، ابیراهی رده بالا، بیمار مایوپ آستیگمات
  • راضیه زاهدی*، مینا مجتبایی، امین رفیعی پور صفحات 432-441
    سابقه و هدف

    ناباروری یکی از شایع ترین مشکلات زنان است که همواره پیامدهای روانشناختی منفی برای زنان نابارور به همراه دارد. هدف پژوهش حاضر، بررسی و مقایسه اثربخشی واقعیت درمانی و رویکرد تحلیل رفتار متقابل بر توانمندی منش در زنان نابارور بود.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری 45 روزه بود. جامعه پژوهش زنان نابارور مراجعه کننده به کلینیک ناباروری ابن سینا شهر تهران در سال 1397 بودند. نمونه پژوهش 45 نفر)هر گروه 15 نفر(بودند. هر یک از گروه های آزمایش به تفکیک 10 جلسه 90 دقیقه ای با روش های واقعیت درمانی و رویکرد تحلیل رفتار متقابل آموزش دیدند و گروه کنترل آموزشی ندید. داده ها با فرم اطلاعات جمعیت شناختی و پرسشنامه توانمندی منش (VIA-IS) و با روش های خی دو، تحلیل واریانس چندمتغیری و آزمون تعقیبی بونفرونی در نرم افزار SPSS نسخه 22 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین اثربخشی واقعیت درمانی و تحلیل رفتار متقابل بر توانمندی منش در زنان نابارور تفاوت معنی داری وجود دارد (05/0<P)؛ به عبارتی دیگر، واقعیت درمانی به نسبت تحلیل رفتار متقابل بر توانمندی منش در زنان نابارور تاثیر بیشتری دارد (05/0<P).

    نتیجه گیری

    با توجه به اثربخشی واقعیت درمانی بر توانمندی منش زنان نابارور، توجه به این رویکرد جهت پذیرش مشکل ناباروری و کاهش پیامدهای ناشی از آن در زنان نابارور، در کنار درمان های پزشکی ضرورت می یابد.

    کلیدواژگان: واقعیت درمانی، تحلیل رفتار متقابل، توانمندی منش، ناباروری
  • نیلوفر جیحانی، بهاره اکبرزاده، نرگس حسن مرادی، محمد صاحب الزمانی* صفحات 442-449
    سابقه و هدف

    یکی از احساسات درک شده توسط دانشجویان که نقش مهمی در عملکردها و کسب موفقیت های تحصیلی آنها دارد، تنش است که معمولا مورد غفلت قرار می گیرد. لذا پژوهش حاضر با هدف شناسایی و مقایسه عوامل تنش زا در دانشجویان علوم پزشکی و غیر پزشکی انجام شد.

    روش بررسی

    در پژوهشی توصیفی مقایسه ای، 380 نفر از دانشجویان علوم پزشکی و غیرپزشکی دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران در نیمسال اول سال تحصیلی 99-98 انتخاب شدند. ابزار مطالعه شامل پرسشنامه اطلاعات فردی و عوامل تنش زا بود. تحلیل داده ها با استفاده ازنرم افزار  SPSS/16 و  آمار توصیفی و آزمون تی مستقل در سطح معنی داری کمتر از 05/0 انجام  شد. 

    یافته ها

    در میان دانشجویان علوم پزشکی و غیرپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی تهران، از نظر مشکلات مربوط به "امور تحصیلی"، "مشکلات هیجانی و عاطفی"، "مشکلات شغلی، رفاهی و مالی"، "مسایل زناشویی، ازدواج و انتخاب همسر"، "مشکلات اجتماعی" و "مشکلات خانوادگی" تفاوت آماری معنی داری وجود داشت (05/0<p)، اما بین مشکلات مربوط به "داغدیدگی"، "حوادث غیر مترقبه از قبیل بلایای طبیعی و سوانح مختلف" و "خصوصیات و عادات رفتاری و مسایل بهداشتی و درمانی" تفاوت آماری معنی داری وجود نداشت (05/0>p).

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر می تواند با کمک به مدیران در تدوین چارچوب های آموزشی جهت بهبود و ایجاد محیط آموزشی مناسب، شناخت و ارتقاء روش های سازگاری در دانشجویان و ارایه آموزشهای موثر به والدین، در کاهش عوامل تنش زا در دانشجویان مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تنش، تنش آموزشی، دانشجویان، مشکلات تحصیلی، مشکلات هیجانی و عاطفی، مشکلات اجتماعی
  • افسانه مستقیم احمدآبادی، فایزه صحبایی روی*، شیرین حجازی صفحات 450-458
    سابقه و هدف

    بروز مثانه عصبی در حال افزایش است و این افراد به سونداژ نیاز دارند. سونداژ متناوب تمیز ادراری روشی کم خطر برای بیماران است.  

    روش بررسی

    این مطالعه، پژوهش توصیفی از نوع روش شناختی و اعتبارسنجی بود. برای روایی محتوا 10 نفر به روش هدفمند، برای روایی صوری 25 نفربه روش آسان و برای روایی سازه به روش تدریجی از مجریان سونداژ انتخاب شدند. جهت پایایی ابزار، پرسشنامه توسط 10 نفر تکمیل شد.   

    یافته ها

    ابتدا پیش نویس تدوین و از دو روش کیفی و کمی برای روایی صوری استفاده شد. نمرات تاثیر گویه ها کمتر از 5/1 نبودند. بر اساس جدول لاوشه هیچیک از گویه های کمتر از 62% حذف نشدند. در روایی سازه، از روش تحلیل عاملی اکتشافی و چرخش واریماکس استفاده شد و کفایت حجم نمونه، با آزمون KMO 78/0 بود و نتایج آزمون کرویت بارتلت معنی دار بود (486/4017، 001/0>p). 5 گویه با اشتراک کمتر از 4/0 حذف و تحلیل عاملی دوباره انجام شد و تعداد عوامل به چهار عدد با واریانس 136/40 رسید. نتایج همسانی درونی ضریب آلفای کرونباخ کل پرسشنامه با 32 گویه برای زنان معادل 862/0 و برای مردان 859/0 بود. نتایج ثبات عامل های ابزار تایید شد و نتیجه آزمون ICC (949/0) ضریب همبستگی مناسبی را در خصوص هر سازه نشان داد.

    نتیجه گیری

    ابزار طراحی شده در این مطالعه روا و پایا است و می تواند در مطالعات مختلف مورد استفاده قرار گیرد..

    کلیدواژگان: روان سنجی، ابزار خودکارآمدی سونداژ متناوب تمیز ادراری، بیماران مبتلا به مثانه عصبی
  • آذین حسین دخت، حسام الدین ورپائی، مصطفی محمدی*، حمیدرضا امیری صفحات 459-463

    ترومبوز ورید عمقی در اندام های فوقانی پدیده ای نادر در بیماران است، هر چند به دلیل افزایش تشخیص سرطان و استفاده از کاتترهای عروقی گوناگون این آمار رو به افزایش است. بیمار آقای 58 ساله ای با سابقه آنمی بود که به دنبال علایم ادراری و با تشخیص آدنوکارسینوم پروستات کاندید جراحی رادیکال پروستاتکتومی بود. بیمار تحت بیهوشی عمومی، جراحی شد. پس از جراحی به بخش مراقبت های ویژه (ICU) منتقل شد. در بدو پذیرش ICU ادم  اندام فوقانی راست (مچ و دست) همراه با سیانوز مشاهده شد که گوده گذار نبود و با درد اندام بود. پس از بررسی های لازم تشخیص ترومبوز وریدهای عمقی اندام فوقانی برای بیمار مطرح شد که با هپارین و وارفارین تحت درمان قرار گرفت. بیمار پس از 4 روز با حال عمومی خوب و فاقد علایم پاتولوژیک ترخیص شد. از این گزارش نتیجه گیری می شود بیماران دارای کاتترهای وریدی، به خصوص بیماران کاندید جراحی در معرض ریسک بالای ترومبوز وریدهای عمقی هستند و نیازمند پایش دقیق از این نظر پس از جراحی هستند.

    کلیدواژگان: ترومبوز ورید عمقی، بیهوشی، سرطان، جراحی، هپارین، وارفارین
  • رکسانا پی سپار، فرحناز پاشا*، احمد فیروزان، امیرحسین زابلیان صفحات 464-467

    هایپراگزالوری اولیه می تواند منجر نارسایی کلیه شود و احتمال عدم تشخیص این مشکل یا عود در کلیه پیوندی شایع است. در این مقاله یک بیمار 36 ساله با سابقه عود متعدد سنگ کلیه که منجر به نارسایی کلیوی شده است را معرفی می کنیم که تحت پیوند کلیه قرار گرفت و در عرض یک هفته کلیه پیوندی عملکرد خود را از دست داد و بیوپسی از کلیه پیوندی، بیماری زمینه ای هایپراگزالوری اولیه را تشخیص داد. بستری های متعدد و عوارض این بیمار ما را بر آن داشت تا با گزارش این مورد پیشنهاد بررسی مجدد هایپراگزالوری اولیه پیش از پیوند و در مرحله نارسایی انتهایی کلیوی را بدهیم.

    کلیدواژگان: نارسایی کلیوی، هایپراگزالوری اولیه، پیوند کلیه
|
  • Maryam Nikbakht, Behin Omidi*, Mohammad Ali Amoozegar, Kumarss Amini Pages 367-376
    Background

    Streptomyces is one of the most important prokaryotic microorganisms, and their secondary metabolites have high antimicrobial and cytotoxic properties. Three-quarters of the antibiotics known to be produced by these bacteria. As a result, finding new effective compounds from these microorganisms can be a way to treat cancer. The aim of this study was to isolate and screen halophilic or halotolent Streptomycetes from Garmsar salt cave soil that have the ability to produce metabolites with cytotoxic properties against human breast cancer cell line (MCF-7, IBRC C10082).

    Materials and methods

    Isolation of Streptomyces from soil sample was done by serial dilution method and cultured on casein agar with 15% Nacl. The isolates were identified by microscopic and macroscopic examinations and the presence of diaminopalimic acid (DAP) in their cell wall. The cytotoxic effect was evaluated using MTT assay and 16SrRNA sequencing was performed to select selected streptomycetes.

    Results

    Secondary metabolites of 2 Streptomyces showed a 50% reduction in the concentration of human breast cancer cells. Streptomyces sp.2 was 100% similar to Streptomyces koyangensis and Streptomyces sp.25 was 95.4% similar to Streptomyces tunisiensis.

    Conclusion

    The results of this study showed that Streptomyces sp.2 and Streptomyces sp.25 secondary metabolites had cytotoxic effect against MCF-7 human breast cancer cell line. The metabolite produced by them can be an option for further studies and provide more effective treatment with fewer side effects in the treatment of this disease.

    Keywords: Streptomyces, Halophile, Breast cancer
  • Pegah Poormand, Mahnaz Qomi*, Javad Hosseini Pages 377-387
    Background

    Imatinib is an antineoplastic agent acting as a tyrosine kinase inhibitor to treat cancer such as lymphoblastic leukemia. The dosage of the anticancer drugs plays a critical role in the survival of the patients. For this reason, the patient's plasma and urine samples should be monitored to obtain the necessary information regarding the toxicity of the drug. In this study, the applicability of preconcentration and dispersive liquid-liquid microextraction for extraction of trace amount of Imatinib in aqueous samples, before a determination by High-Performance Liquid Chromatography (HPLC), was evaluated.

    Materials and methods

    The targeted drug was extracted from an aqueous sample with pH= 11 (the donor phase) into an extraction solvent (n-octanol) in the dispersive solution (acetone) as an acceptor phase, which has been dispersed in the sample solution. Different variables on extraction efficiency were studied and optimized by chemometrics design and the Taguchi method. The variables were the donor phase's pH, type of extraction solvent, type of dispersive solvent, speed stirring, extraction time, and extraction temperature.

    Results

    The optimum conditions of the test were as pH of donor phase:11, type of extraction solvent: n-octanol, type of dispersive solvent: acetone, speed stirring: 500rpm , extraction time: 45min,  extraction temperature: 65 centigrade.

    Conclusion

    The developed method was simple, rapid, sensitive, and suitable for determining trace amounts of Imatinib in aqueous samples.

    Keywords: High-performance liquid chromatography, Dispersive liquid-liquid microextraction, Preconcentration, Imatinib
  • Maryam Saeidi, Fatemeh Rouhollah* Pages 388-396
    Background

    One of the important factors that play a key role in the pathogenesis of Alzheimer's disease (AD) is inflammatory processes leading to impaired expression of inflammatory cytokines such as interleukin-6, TNF-α, and interleukin-1β (IL-1β). Propolis, as a therapeutic compound, has anti-inflammatory and antioxidant properties. Therefore, the aim of the present study was to investigate the effect of this compound on changes in IL-1β expression levels in AD rats.

    Materials and methods

    42 adult male Wistar rats were divided into four groups, including control, sham, Alzheimer, and propolis. Cellular changes in brain tissue was evaluated by preparing histopathologic slides and effect of propolis on changes in IL-1β expression levels were investigated using Real-Time PCR method.

    Results

    Histopathologic investigations in the studied groups showed a significant difference between scopolamine-treated group compared to control and sham groups in terms of changes in the IL-1β expression levels and cellular damage; whereas there was no difference between the propolis-treated and scopolamine-treated groups in this regard; only-morphological difference in the organization of neurons were observed. The results of Real-Time PCR showed that the IL-1β expression level was significantly different in the propolis-treated group from the Alzheimer's group (p<0.05), indicating that propolis significantly decreased gene expression.

    Conclusion

    The results of the present study showed that propolis could be considered as an effective drug candidate for the AD treatment considering its anti-inflammatory property and effect on the decrease of IL-1β expression.

    Keywords: Alzheimer's disease, Interleukin-1 beta, Propolis, Wistar rats
  • Nida Jamali-Raeufy*, Motahareh Zeinivand, Fahimeh Alizadeh, Soraya Mehrabi Pages 397-405
    Background

    The brain in exposure to irritating factors may lead to production of some chemical factors and proinflammatory cytokines and neuroinflammation. Over time, the chronic neuroinflammation will cause some cognitive disorders and neurodegenerative diseases. The present study studied the effect of acetyl L -carnitine on cognitive and cellular disorders derived from lipopolysaccharide (LPS)- induced inflammation, with emphasis on cellular pathways in the hippocampus of male rat.

    Materials and methods

    In this study, we used LPS with dose of 500 μg/kg of animal’s weight regarding to the previous studies. Acetyl L carnitine was prescribed with three doses of 30, 60 and 100 mg/kg among rats received LPS. Passive avoidance behavior was used to assess learning and memory, and biochemical and molecular methods were used for mTOR, p-AKT, and inflammatory factors.

    Results

    Acetyl L carnitine improved passive avoidance memory as well as working memory in a dose-dependent manner. It also prevented the death of hippocampal neurons by inhibiting neuroinflammation by reducing the expression of IL-6 and IL-1B and increasing the levels of mTOR and AKT-p.

    Conclusion

    The present study showed that acetyl L-carnitine can reduce the destructive effects of lipopolysaccharide, which appears to be through increased levels of mTOR and AKT.

    Keywords: Neuroinflammation, Lipopolysaccharide (LPS), Memory, Acetyl L carnitine
  • Mina Aghsafi, Zahra Tahmasebi Fard* Pages 406-412
    Background

    Staphylococcus aureus is a pathogenic bacterium that can target host cell membranes with virulence factors such as toxins and peptides. This study was evaluated the frequency of alpha, beta, and delta hemolysine genes in antibiotic-resistant Staphylococcus aureus isolated from patients' urine and wound samples.

    Materials and methods

    This cross-sectional study was performed on 100 antibiotic-resistant Staphylococcus aureus (tetracycline, penicillin, gentamicin, co-trimoxazole, tobramycin, and ciprofloxacin) isolated from wound and urine samples of patients who referred to medical diagnostic laboratories. Then, their antibiotic susceptibility was determined by the disk diffusion method based on CLSI instruction. After examining the MIC and MBC of the samples, a single colony culture was performed for the samples and their DNA was extracted by using a commercial kit. By designing specific primers, hemolysine alpha, beta, and delta genes were amplified in the samples. The results were analyzed by statistical software.

    Results

    In isolated Staphylococcus aureus, the highest antibiotic resistance was related to co-trimoxazole with 63% and the highest sensitivity to penicillin with 53%. There was a statistically significant relationship between resistance to tetracycline and co-trimoxazole antibiotics and age, and also ciprofloxacin showed greater resistance in women than men. The frequency of hemolysine genes was 91% for HLA, 96% for HLB, and 99% for HLD.

    Conclusion

    Penicillin antibiotic with 53% sensitivity seems to be a better candidate than other antibiotics and the high abundance of hemolysine genes should be considered as an important concern in the medical community.

    Keywords: Alpha hemolysine, Beta hemolysine, Delta hemolysine, Staphylococcus aureus
  • Seyed Reza Rahimi Moghaddam, Alireza Elmieh*, Mohammad Reza Fadaei Chafy Pages 413-424
    Background

    Exercise can cause inflammation and neutrophil activity. Neutrophils contain the enzyme myeloperoxidase that its main function is to produce reactive oxygen species. On the other hand, physical activity can improve immune function and antioxidant activity. Therefore, the aim of the present study was to evaluate neutrophil activity, changes in myeloperoxidase levels and total antioxidant capacity of healthy middle-aged men participating in regular leisure time exercises and untrained subjects.

    Materials and methods

    Twenty trained (age 53.58± 2.94 years, BMI 25.47±1.6) and 17 untrained (age 54.17±2.83 years, BMI 27.83±1.12) subjects participated in this study. Subjects performed modified Bruce treadmill test as a model of progressive exercise training. Blood samples were taken before, immediately after and one hour after the end of the test.

    Results

    There was a significant difference in the neutrophil counts of the trained group and also between both groups. Furthermore, the results showed significant difference in myeloperoxidase levels in trained compared to untrained group. Significant changes in total antioxidant capacity were observed in both groups and the trained group demonstrated higher levels of total antioxidant capacity.

    Conclusion

    Participation in regular leisure time exercises can improve neutrophil function, reduce myeloperoxidase levels and increase the total antioxidant capacity of healthy middle-aged men and may potentially slowdown the immunosenescence process.

    Keywords: Leisure time activity, Neutrophil, Myeloperoxidase, Total antioxidant capacity
  • Ali Zare Joshaghani, Alireza Baradaran Rafii, Farhad Adhami Moghaddam* Pages 425-431
    Background

    Optimized is a common and important method in which aberrations are created by the device and the surgeon, but high-grade aberrations are out of the surgeon's control and are induced by the device in the patient. The aim of this study was the evaluation of out-of-control high-order aberration changes before and after PRK surgery and these impact on vision outcome.

    Materials and methods

    In this before and after clinical trial study, we recurred 24 patients consist of 48 eyes. For the patients with myopic astigmatism, before the operation, a complete visual examination (visual acuity, refraction, etc.) and imaging including orbscan, zywave, and topolyzer were performed and tests were repeated six months after surgery. The results were compared before and after surgery.

    Results

    24 patients included 8 males (33.3%) and 16 females (66.7%) with a mean age of 29±5 years recurred in the study. The total higher-order aberration increased after operation. There was no significant difference between the third and fourth-order corneal
    aberrations before and after the operation. The ocular and corneal high-order aberration was increased. Mean asphericity was similar before and after the operation. Also, significant correlations among spherical equivalent, total high order abbration, and occular abbaration were found.

    Conclusion

    Regarding our study, eye sporadic defect improved after the operation but it would never achieve the optimal goal. According to the findings, it seems that the optimized method with the Allegretto EX500 device, despite its superiority over the conventional method, still induces high-grade aberrations and changes the asphericity from prolate to oblate mode. However, it improves refraction, which affects the quality of patients' vision.

    Keywords: Asphericity, High-order aberration, Optimized PRK
  • Razieh Zahedi*, Mina Mojtabaie, Amin Rafieipour Pages 432-441
    Background

    Infertility is one of the most common problems of women that always has negative psychological consequences for infertile women. Accordingly, the aim of this study was to investigate and compare the effectiveness of reality therapy and interaction behavior analysis approach on character strength in infertile women.

    Materials and methods

    The present study was a quasi-experimental study with a pretest and posttest design with a control and follow-up group of 45 days. The research population was infertile women who referred to Ibn Sina Infertility Clinic in Tehran in 2018. 45 people were randomly assigned to 3 groups (each 15 people). Experimental groups were trained in 10 sessions of 90 minutes with reality therapy methods and interaction behavior analysis approach and the control group was not trained. Data with demographic information form and competency questionnaire behavior (VIA-IS) was analyzed by chi-square, multivariate analysis of variance and Bonferroni post hoc test in SPSS software version 22.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between the effectiveness of reality therapy and interaction behavior analysis on character strength in infertile women (P <0.05); in other words, reality therapy had a greater effect on character strength in infertile women than interaction behavior analysis (P <0.05).

    Conclusion

    Considering the effectiveness of reality therapy on the character strength of infertile women, it is necessary to pay attention to this approach in order to accept the problem of infertility and reduce its consequences in infertile women, along with medical treatments.

    Keywords: Reality therapy, Interaction behavior analysis, Character strength, Infertility
  • Niloufar Jeyhani, Bahareh Akbarzadeh, Narges Hasanmoradi, Mohammad Sahebalzamani* Pages 442-449
    Background

    Stress is one of the perceived feelings in university students that plays an important role in students' academic performance and achievement which is often overlooked. Therefore, the present study was conducted to identify and compare stressors in medical and non-medical students.

    Materials and methods

    In this comparative descriptive study, a sample of 380 medical and non-medical students of Islamic Azad University in Tehran, who were at the first semester of the 2019-2020 academic year were selected. The study tools included a demographic information and stressors questionnaire. Data were analyzed by SPSS-16 software using descriptive statistics and independent t-test at the significant level of 0.05.

    Results

    There was a statistically significant difference between the medical and non-medical students of Tehran Islamic Azad University, in terms of problems related to "academic affairs", "emotions", "job, welfare and finance", "marital issues, marriage and choice of spouse", "social issues " and " family issue” (p<0.05). However, no statistically significant difference was observed between the medical and non-medical students in terms of problems related to "burnout", "unexpected events such as natural disasters”, "different accidents" and "behavioral characteristics and habits, and health issues" (p>0.05).

    Conclusion

    The results of present study can help managers in developing educational frameworks to improve and create a suitable educational environment, recognize and improve coping strategies among students and to provide effective education for parents in order to reduce the stressors of students

    Keywords: Stress, Educational stress, Students, Academic problems, Emotional problems, Social problems
  • Afsaneh Mostagim Ahmadabadi, Faezeh Sahbaeiroy*, Shirin Hejazi Pages 450-458
    Background

    The incidence of neural bladder is increasing today and these people need catheterization. Intermittent clean urinary catheterization is a low-risk method for the patients.

    Materials and methods

    This was a descriptive methodological and validation research. For content validity, 10 people were selected by purposive method. For face validity, 25 people were chosen by convenience method Aimed at structural validity, gradual method was used from sounding conductors. For the reliability of the questionnaire, 10 people completed the questionnaire.

    Results

    First, a draft was developed and two qualitative and quantitative methods were used for face validity. The effect scores of the items were not less than 1.5. None of the items less than 62% were deleted according to the table. In construct validity, exploratory factor analysis and varimax rotation methods were used and the adequacy of sample size was 0.78 by KMO test, and the results of Bartlett sphericity test were significant (4017/486 p <0.001). 5 items with a share of less than 0.4 were removed and factor analysis was performed again and the number of factors was reduced to four with a variance of 40.136. The results of internal consistency of Cronbach's alpha coefficient of the whole questionnaire with 32 items were equal to 0.862 and 0.859 for women and men respectively. The results of the stability of the verification tools and the result of the ICC test (0.949) showed a good correlation coefficient for each structure.

    Conclusion

    The tools designed in this study are valid and reliable and can be used in various studies.

    Keywords: Psychometrics, Clean intermittent urinary catheterization self-efficacy instrument, Patients with neural bladder
  • Azin Hossein Dokht, Hesam Aldin Varpaei, Mostafa Mohammadi*, Hamidreza Amiri Pages 459-463

    Upper limbs deep vein thrombosis is a rare event in patients, although increasing incidence is seen due to higher cancer diagnosis rate and the use of various vascular catheters. A 58-year-old man with a history of anemia was scheduled for radical prostatectomy due to prostate adenocarcinoma. The patient underwent surgery under general anesthesia. After surgery, he was transferred to the intensive care unit. At the beginning of admission, right limb edema in the distal part of the right limb (hands and wrists) was observed that was accompanied by cyanosis and pain. The patient was diagnosed with deep vein thrombosis and was treated with anticoagulant drugs. He was discharged after 4 days in a good general condition and uneventfully. This report shows that patients with venous catheters, especially patients who are candidates for surgery, are at high risk of deep vein thrombosis and need careful monitoring after surgery.

    Keywords: Deep vein thrombosis, Anesthesia, Cancer, Surgery, Heparin, Warfarin
  • Roxana Peysepar, Farahnaz Pasha*, Ahmad Firoozan, Amirhossein Zabolian Pages 464-467

    Primary hyperoxaluria (PH) disorder causes end-stage renal disease (ESRD). Missed diagnosis or relapse in transplanted kidney is common. We present a 36-year-old patient with a history of recurrent renal calculus which progressed to end-stage renal disease. He underwent kidney-transplant surgery. Renal function tests had worsening progressively at first-week post-transplant. Transplanted kidney biopsy lead to the underlying PH. His several admissions and complications make us to report the case and suggest re-evaluation of PH before the kidney transplant in ESRD.

    Keywords: End-stage renal disease (ESRD), Primary hyperoxaluria (PH), Kidney transplant